GORDOST I PREDRASUDE

GORDOST I PREDRASUDE

Reditelj:Džo Rajt

Uloge:Kira Najtli, Metju Mekfejden, Brenda Bletin, Donald Saterlend, Tom Holander

Opis

Vrhunska glumačka ekipa u šarmantnoj i hvaljenoj adaptaciji klasičnog romana Džejn Ostin o pet sestara u britanskoj porodici kojom upravlja majka, rešena da bogato uda svoje kćeri.
U filmu „Gordost i predrasuda“, predivni svet Džejn Ostin konačno je na filmskom platnu sa svom svojom romantičnošću, pameću i emocionalnom snagom. U potpunosti verna epohi koju prikazuje obožavani roman i snimljena u potpunosti na lokacijama u Velikoj Britaniji, ovo je prva filmska verzija ovog romana za 65 godina.
Klasična priča o ljubavi i nerazumevanju odvija se u klasno svesnoj Engleskoj pred kraj 18. veka. Pet sestara Benet – Elizabet ili Lizi (Kira Najtli), Džejn (Rozamund Pajk), Lidija (Džena Maloun), Meri Talula Rajli i Kiti (Keri Maligan) – odgajane su potpuno svesne fiksacije svoje majke (dva puta nominovana za Oskara, Brenda Bletin) da im nađe muževe i obezbedi sigurnu budućnost. Srčana i inteligentna Elizabet, ipak, žudi da živi svojim životom sa širim vidicima, u čemu je hrabri njen blagonakloni otac (dvostruki osvajač Zlatnog globusa, Donald Saterlend).
Kada se bogati neženja g. Bingli (Sajmon Vuds) useli u obližnju vilu, u kući Benetovih se sve uskomeša. U sofisticiranom krugu njegovih prijatelja iz Londona i mladih oficira, sigurno neće manjkati odgovarajućih udvarača za sestre Benet. Najstarija kći Džejn, mirna i lepa, naizgled je osvojila Binglijevo srce. Što se Lizi tiče, ona upoznaje lepog g. Darsija (Metju Mekfejden) koji je – kako se čini – pomalo snob i među njima dolazi do rata polova.
Njihovi susreti su česti i živi, ali daleko od obećavajućih. Lizi je još i manje zainteresovana da prihvati ponudu za brak od dalekog rođaka g. Kolinsa (Tom Holander) i – uz podršku svog oca – zapanjuje i majku i Kolinsa odbijanjem prosidbe. Kada do tada ljubazni g. Bingli naglo ode za London, ostavivši Džejn slomljenu, Lizi smatra da treba kriviti g. Darsija za njegov doprinos ovom srcolomu. Ali kriza koja zahvata najmlađu sestru Lidiju ubrzo otvara Lizine oči u pogledu prave prirode njenog odnosa sa g. Darsijem.
Nalet događaja koji će uslediti neće ostaviti nikog ravnodušnim, ali će inspirisati Benetove, kao i sve oko njih, da ponovo afirmišu ono što je zaista vredno u životu.

<< nazad